Odaberite

Mišići i proteini

Mišići i proteini

Mišići i proteini

Proteini (bjelančevine) neophodne su kod povećanja, održavanja i učvršćivanja mišića, a pogotovo prilikom intenzivnog opterećenja.
Pored vode, osnovni su sastojak tijela i nalaze se u mišićima, koži, enzimima, kosi itd.

                                      Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt extrifit whey 80

Proteini su najvažniji gradivni element našeg tijela. Proteini i njihov važan sastojak, aminokiseline, ne mogu se spremiti u tijelu, već se oni moraju redovito uzimati prehranom. Intenzivno opterećenje mišića na treningu rezultira  povećanim potrebama za proteinima.

Potreba proteina prema kilogramu tjelesne težine:

– kod nesportaša  0,8 g
– kod sportaša rekreativca 1,5 g
– kod vrhunskih sportašan/ teretana 1,8 g – 2,5 g

Posebno je kod bodybuildera važan dnevni unos bjelančevina.
Bodybuilderu od npr. 90 kg  potrebno je  dnevno 225g proteina, što odgovara količini od 1,1 kg junećeg mesa. Ovakvim količinama opteretio bi se organizam (zajed­no sa mastima, kolesterinom, purinom itd. ) pa se preporučuju proteinski koncentrati. Ima do 20 različitih aminokiselina koje sudjeluju u izgradnji proteina iz hrane pa tako i tjelesnih proteina. Procesom probave proteini se razgrađuju na peptide u obliku lanaca, a nakon toga na pojedinačne aminokiseline koje tijelo resorbira. Da bi se izgradila određena tjelesna bjelančevina npr. mišići, moraju se dobiti određene aminokiseline u pravo vrijeme i u pravim količinama. Ako nedostaje i samo jedna aminokiselina, iako su sve ostale prisutne u velikim količinama, izgradnja proteina je narušena.
8 je esencijalnih aminokiselina, a to su: Leucin, Isoleucin, Valin, Lysin, Methionin, Threonin, Tryptophan i Phenylalanin. One se moraju uzeti prehranom. Esencijalne aminokiseline određuju biološku vrijednost bjelančevina, a isto tako i njihovu kvalitetu. 12 je neesencijalnih aminokiselina koje su za tijelo također važne, ali ih tijelo i samo može proizvoditi.

Proteini u sportu imaju važnu ulogu, a to je:
– nezamjenjivi kod dobivanja mišićne mase
– zaštita od povreda
– dobivanje mišića nakon odmora
– zaštita od gubljenja mišićne mase s ciljem dobivanja energije

                                        Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt extrifit whey 80

Proteini se dosta sporo probavljaju i to 2 do 4 sata. Ako raščlanimo proteine u mikropeptide (2 – 5 aminokiselina) i pojedinačne slobodne aminokiseline, to vrijeme se smanji na 30 – 60 minuta. Iz toga se vidi da aminokiseline, za razliku od proteina, u organizmu su na raspolaganju puno brže i organizam je puno manje opterećen. To je važna prednost aminokiselina, koje su proizvedene za specifične prehrambene potrebe vrhunskih sportaša.

Sportaši koriste L-glutamin  prije i poslije treninga radi bržeg oporavak i postizanja boljih rezultata. Odlična je zaštita organizma od povećanog stresa i toksina, te za bržu regeneraciju tetiva i ligamenata. Istraživači su napravili test kojim su testirali  mlade ljude koji su bili kondicijski spremni za naporne treninge i aktivnosti. Ispitanici su prošli testiranje za mjerenje stope rasta mišićne mase prema slijedećim zadacima: morali su pojesti 15 grama proteina iz sirutke poslije jela i 24 sata nakon napornog treninga.
Tijekom istraživanja, svaki ispitanik je izvodio podizanje tereta na spravama za vježbanje sve dok se nije umorio. Pri tom su napravljene varijacije u intenzitetu i dužini vježbanja. Svaki ispitanik u testiranju se 24 sata poslije vježbanja vratio u laboratorij i pojeo 15 g proteina iz sirutke. Rezultati istraživanja pokazali su da je bez obzira na vrstu vježbe i opterećenje, izgradnja mišića povećana poslije uzimanja sirutke u
prehrani. Ukazalo se na to da  mišići bolje apsorbiraju i koriste aminokiseline, ako se sirutka jede 24 sata nakon vježbanja, bez obzira na način korištenja vježbi opterećenja i bez obzira na to da li se vježbe izvode do granice umora. Korištenje proteina sirutke može biti korisno kod vježbanja, jer ovi proteini ubrzavaju i održavaju rast mišićne mase.

TOP ponuda
TOP ponuda
Smanjena cijena
BCAA INSTANT 2: 1: 1 su topljivi razgranati lanac aminokiselina u slobodnom obliku (slobodni oblik), koje možete koristiti kao ukusan napitak. Instant BCAA su u vrlo revolucionaranom obliku - to je... Detalj
BCAA INSTANT+SHAKER+NARUKAVICA
169,- HRK
TOP ponuda
Najnovije izbornik
25 grams of the most quality whey isolate in premium Protein Pudding! Protein Pudding Extrifit® - the excellent high-protein crème with exceptionally delicious taste! No cooking!! Only... Detalj
PROTEIN PUDDING
11,99 HRK
TOP ponuda
100% mikroniziranog kreatin monohidrat Detalj
Crea Monohydrate
89,- HRK
TOP ponuda
Najnovije izbornik
OLIMP BCAA MEGA CAPS, 120 KAPSULA
119,- HRK
TOP ponuda
Smanjena cijena
lako topljivi, enzimatski hidrolizirani sirutka koncentrata sa stupnjem hidrolize DH12 Detalj
Hydro 77 DH12 Instant
320,- HRK